Cart 0
_MG_4087.JPG
 
 

Vergeten goud

De bomen die Rik gebruikt zijn vergeten goud: het zijn bomen die bestemd waren brandhout of houtsnippers te worden. Rik geeft deze bomen een tweede leven. Het hele proces vindt plaats in en rondom zijn werkplaats in Landsmeer.  

 
 
180913-HvH-4N8A2231.jpg
 
 
 

het verhaal

Door stil te staan bij wat een boom uniek maakt, kan je er iets bijzonders van maken. Vanaf de kap tot de oplevering is Rik erbij. Hij zaagt, draait, droogt, schuurt en oliet al het hout zelf. Zo vertelt elk product zijn eigen verhaal. 

 
 
IMG_3140.JPG
 
 
 

Karakter van imperfecties

Imperfecties zoals noesten, scheve nerven en vergroeiingen laten het karakter en de geschiedenis van een boom zien. Die moet je niet verbergen, daar moet je van genieten. Daarom bekijkt Rik per boom welkeproductenhij eruit kan maken: van dikke stammen zaagt hij tafelbladen, van vertakkingen met houtnerven draait hij schalen, wortelstukken worden snijplanken of peper- en zoutmolens. 

 

 
 
180630-Rik-4N8A0147.jpg
 
 
 

Levende Ambacht

De bomen waar Rik mee werkt kunnen soms wel 100 jaar oud zijn, maar het ambacht dat hij gebruikt is nog springlevend. Hij heeft technieken en machines ontwikkeld waardoor ambachtelijke werkwijzen op een hedendaagse manier ingezet kunnen worden.  

 
 
_MG_4151.jpg
 
 
 

Drogen

Het gezaagde en gedraaide hout wordt gemiddeld één tot twee jaar gedroogd. Hiervoor heeft Rik een droogoven gebouwd die werkt op zonne-energie. Door ook dit onderdeel van het proces zelf in de hand te hebben garandeert hij zijn producten van de beste kwaliteit.

 
 
180530 _ HvH_4N8A0113.jpg
 
 
 

details

Tijdens het droogproces vervormt ieder ruwe product tot zijn eigen, unieke vorm. Terug op de draaibank of zaagmachine laat Rik met veel aandacht de unieke vorm van elk product uitkomen. Daarna worden ze geolied zodat het hout goed verzorgd beschermd is en het karakter zichtbaar blijft.  

 
 
180531-Rik-4N8A0002.web.jpg
 
 
 

tweede leven 

Ieder product krijgt een gebrandmerkt logo en zijn eigen nummer. Vind jouw unieke product en geef een boom een tweede leven. Of zet het verhaal van de boom voort.