Draaiwerk

We vervaardigen zowel schalen en borden als spindel draaiwerk. er wordt met de hand gedraaid, maar kleine series zijn ook mogelijk op onze Hapfo kopieerdraaibank.   

 

Van boom tot schaal:

Een boom heeft een hoop stappen nodig om  een schaal te worden. Het hele proces neemt ongeveer een jaar in beslag en begint met het zagen tot stukken die op de draaibank opgespannen kunnen worden. 

voordraaien 

Het hout kan nu worden opgespannen om ruw in vorm gedraaid te worden. De krullen vliegen vrolijk in het rond terwijl de vorm langzaam duidelijk wordt. 

voordraaien

Na de buitenkant is het nu tijd voor de binnenkant.

 

Drogen:

Het doordraaien wordt bewust met vers hout gedaan, dit laat zich namelijk veel gemakkelijker bewerken dan droog hout. Nu moet het hout echter wel droog worden voordat het kan worden afgewerkt. 

Het drogen is een kunst op zich, te snel drogen en de schalen scheuren, te langzaam en schimmels krijgen de kans het hout 

ovendrogen:

Nadat het vochtpercentage in de schalen genoeg is is gedaald worden ze daarna nog nagedroogd in een speciale oven. Hierdoor wordt het laatste beetje vocht en spanning uit het hout gehaald. 

nadraaien:

Nadat het hout uit de oven komt is het vervormd. Om de schalen weer rond te maken worden ze nogmaals gedraaid. 

Dit is het moment dat om de schaal z'n juiste  vorm te geven. Elke schaal is unie

 

Schuren:

Daarna begint het schuren, in 6 verschillende stadia wordt er geschuurd. Het is een tijdrovend proces, maar zeker de moeite waard. 

In de olie:

Daarna worden er meerder lagen olie aangebracht. De poriën van het hout zuigen zich helemaal vol met olie. zodra ze helemaal verzadigt zijn heeft water geen kans meer om in het hout te trekken. zo is het hout goed beschermt en kan decennia mee. 

Genieten: 

Nu de schaal klaar is laat ik het genieten aan jullie over. 

 

spindel draaien:

Naast het vervaardigen van schalen doen we ook veel center draaiwerk. Dit kan alles zijn wat tussen de centers gedraaid kan worden:

tafelpoten, trap balusters, deurknoppen, biertappen etc. 

kopieer draaien:

voor grote series of wanneer precieze afmetingen nodig zijn bied de Hapfo kopieerdraaibank uitkomst. De machine volgt een mal of in het geval van restauratiewerk volgt de machine de contouren van het te kopiëren werkstuk.

Signeren

Voor draaiwerk is het daarnaast het ook mogelijk om het te laten signeren met tekst van een speciale gelegenheid. Een bruiloft, geboorte of een jubileum bijvoorbeeld. .